marjolein hillege

Verhalenreeks Rijksbouwmeester

introductie

In opdracht van het Atelier Rijksbouwmeester hebben we in een reeks korte films de verhalen van zes objecten in eigendom van het Rijk verbeeld en verteld.  In 2013 zijn we begonnen met het verhaal van Trompenburg in ‘s Gravenland en begin 2015 waren we terug in de Gouden Eeuw bij het Trippenhuis in Amsterdam.

Alle verhalen starten bij de oorsprong van het gebouw of gebied in de stad of het landschap. In een vlot tempo wordt chronologisch de ontwikkeling tot de huidige tijd geschetst. Historisch beeldmateriaal, animaties en natuurlijk filmopnames verbeelden de geschiedenis. Frits van Dongen reflecteert op het object en haar betekenis.

Het Atelier hecht grote waarde aan de verhalen die over het cultureel erfgoed kunnen worden verteld en getoond; “omdat de verhalen teruggaan naar een periode die wij allang niet meer kennen en die we hier, bij wijze van spreken, kunnen ademen en opdrinken als het ware” aldus Rijksbouwmeester Frits van Dongen.

Dit filmpje is een korte introductie van de reeks. Het is gepresenteerd op het afscheidsfeest van Frits van Dongen als Rijksbouwmeester in Haarlem, april 2015.

De zes films zijn te vinden op deze site, op mijn youtube kanaal en ook te downloaden op de site het Rijksvastgoed bedrijf : van https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/expertise-en-diensten/m/monumenten-bij-het-rijksvastgoedbedrijf/bijzondere-monumenten-in-beheer

samen met | Niels van ’t Hoff, Hankie Hol, Jeroen Kramer, Janine Beens, Frits van Dongen, Johan de Haan en Ben Kuipers
in opdracht van | Atelier Rijksbouwmeester
periode | 2013 – 2015

introductie Verhalenreeks