marjolein hillege

PLANTENBORDERS

proeftuinen

Mijn vader zette mijn zusjes en mij altijd naast de tulpen in onze tuin, als er mooie foto gemaakt moest worden. Daar is het begonnen, de zekerheid dat het tussen de planten goed en mooi toeven is.

In Boskoop heb ik samen met anderen verschillende tuinen en borders ontworpen en aangelegd. Sinds een paar jaar ben ik opnieuw mijn kennis en kunde, vooral in het ontwerpen van vaste planten borders, serieus aan het actualiseren. Via de NVLT heb ik een cursus beplantingen gedaan bij de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart en via mygardenschool heb ik de online cursus bij Noel Kingsbury en Piet Oudolf gevolgd.

 

 

Je leert het echter het best door te doen. Ik geef mijn vrienden en familie daarom gevraagd en ongevraagd beplantingsadvies.  Het is mijn standaard kado, ook zonder verjaardag. In al die tuinen staan mijn proefplanten. Hier kan ik zie hoe ze combineren en vooral hoe ze zich ontwikkelen gedurende de seizoenen.

 

 

Hieronder zijn foto’s en tekeningen verzameld om daarmee kwaliteiten en kenmerken te duiden die ontwerp keuzes bepalen. Als leidraad en ook om er van gedachten over te kunnen wisselen. Met al die tuineigenaren die samen één grote proeftuin beheren.

 

 

Goede plannen maken begint met goed kijken, hoe planten zich gedurende de seizoenen groeien en ontwikkelen. Welke sfeer ze oproepen, hoe ze combineren, hoe mooi ze zijn.

En bovenal ; ze kennen, is ze liefhebben.

 

Plantenborders