marjolein hillege

Energie eiland in de Westerschelde

prijsvraag energielandschappen

Voor de inzending van de tweede ronde van de door Nederland Boven Water uitgeschreven prijsvraag ‘Energielandschappen van de toekomst’ hebben we voor het team Feddes / Olthof Landschapsarchitecten, de Zeeuwse Milieufederatie en een consortium van Qirion en partners, een korte informatieve film gemaakt.  

Alle tekeningen en teksten die bij aanvang van deze productie aanwezig waren zijn doorontwikkeld naar een compacte voice over tekst met een storyboard, met daarin een selectie van  tekeningen, foto’s en de nieuw te maken filmopnames.
Het voortdurend fijnslijpen van de tekst en de bijbehorende beelden is in hechte samenwerking met het ontwerpteam uitgevoerd. In een compact verhaallijn wordt het ontwerp gepresenteerd; relevant, helder in woord en beeld en zonder poespas of overbodige informatie – typisch Zeeuws zou je kunnen zeggen.
Waar mogelijk hebben we de Illustrator en Photoshop tekeningen beelden op eenvoudige wijze geanimeerd. Hierdoor wordt de opbouw en van het ontwerpverhaal door opeenvolgende en gelaagde beelden versterkt en dynamiek toegevoegd.  We hebben een dag filmopnames gemaakt in Zeeland en deze verwerkt in de film, om daarmee het ontwerp te verbinden aan de sfeer en het karakter van het huidig landschap.

Het energie-eiland bestaat uit een ringvormig grondlichaam met daarbinnen vele zeewaterbatterijen. In deze batterijen wordt zeewater in flexibele drijvende zakken gesplitst in zure en basische watereenheden die, wanneer ze weer samengebracht worden, energie opwekken. Naast energieopslag creëert het eiland ruimte voor andere functies zoals natuur, aquacultuur en kustverdediging.

De film is geplaatst op verschillende sites en vertoond op de slotmanifestatie. Tijdens die slotmanifestatie Energielandschap van de Toekomst op 31 januari waren er veel lovende woorden: ‘De verbeeldingskracht van het idee getuigt tegelijkertijd van grootsheid en lichtheid. […]

locatie | Westerschelde, Zeeland
samen met | Teejo Renaud
in opdracht van | Qirion, Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en het consortium van de prijsvraaginzending

periode | najaar 2018

 

 

Energie eiland in de Westerschelde