marjolein hillege

BLOGS UIT DE BARRANCO

25 OLIJFOLIE

De takken van de olijven bogen dit jaar diep door dankzij het gewicht van duizenden olijven, te mooi en te sappig om te laten hangen. Carmen en Gé hebben daarom, dit jaar voor het eerst, de olijven geoogst. In vijf dagen is ruim 1800 kilo olijven van de bomen gehaald en zijn al deze kilo’s in drie shifts geperst bij de molen van David in het dorp. In de week voor kerstmis kwamen vader en dochter naar Nederland met zo’n 375 liter olijfolie achter op de bus. Met de complimenten van de molenaar vanwege de goede kwaliteit van olijven en inmiddels wordt de olie bejubeld door onze vrienden en familie vanwege de zachte volle smaak, de lichte noottoon en de goudgele kleur.
Onze bomen zijn van de soort Empeltre, de olijven zijn onbespoten en met de hand geplukt en de olie is overgeheveld in flessen en blik. We zijn al bijna los, maar als jullie interesse in onze olijfolie, laat weten!


Het verhaal van deze oogst begint voorjaar ’22; er hingen er nauwelijks olijven in de bomen vanwege de late vorst waardoor de bloempjes van de bomen vielen. Vervolgens viel rond deze olijfloze bomen in november ’22 in één dag meer dan 15 cm regen. Bij ons op ons land opgevangen door de vele swales, greppels en poelen, dusdanig goed waardoor de bomen langdurig volop water tot hun beschikking hadden en alle energie beschikbaar was voor de groei van nieuwe bloemen en olijven.


Het verbeteren van de grond, het bergen van water en maaien, zaaien en heel veel planten hadden afgelopen jaren onze prioriteit en er was daarom weinig aandacht voor de olijfbomen. Wel hebben we alle gebroken takken na een forse sneeuwval verwijderd en zijn we voorzichtig begonnen met snoeien. Dit jaar, door de enorme hoeveelheid olijven van deze geweldige slimme mooie olijfbomen, zijn de bomen vol in het licht en dus nu zijn we om; het oogsten en alles daarom heen is geweldig leuk werk en het levert een prachtproduct op.


Het is wel een klus; in de herfst zijn we gestart met bosmaaieren en harken rondom de beste bomen, opdat de netten tijdens de oogst mooi plat om de boom gelegd kunnen worden.


In Gandesa hebben we bij Limpias plastic tanks gekocht en in Maella een zogenaamde olijvenfoetelaar om de olijven uit de boom te schudden zonder de boom al te veel te beschadigen. Geluk is ook dat vrienden en buren ons met raad en daad bij staan in onze eerste stappen in de wereld van de olie.


Zo hebben we de netten om de rondvliegende olijven op te vangen geleend van onze buurman. De foetelaar schudt met grote kracht dus de olijven vliegen ver in het rond. Per dag zijn zo’n 7 a 8 volgeladen bomen geoogst, die ruim dan zo’n 300 kilo olijven geven.


En na anderhalve dag zijn er voldoende olijven om naar de molenaar te brengen die ze dan vrij direct perst.


Aangekomen bij de fabriek in Maella trek je met een hark de olijven in een lagergelegen opvangvak en vanaf daar rollen ze via diverse schoonmaak en schud systemen door het fabriekje naar de pers. Alle eigen olie is verzameld in een eigen vat en na een paar dagen is het gele goud gefilterd en klaar voor transport. En als de olijfbomen volgend jaar opnieuw vol hangen, dan doen we het hele proces weer.

En de amandelen, de Almendras del Barranco de Tremps .. die hebben we in de herfst geoogst, laten kraken bij Meander in Cretas en gedeeld, maar dat is een ander verhaal.