marjolein hillege

KWARTIER MAKEN

2 april 2019

Met een auto vol zaden, robinia stekken, zonnecellen, tenten, fietsen en gereedschap komen we half april in de vallei aan. Het is onze eerste kennismaking met het voorjaar: alles bloeit, vooral in en op de muren en hellingen tussen de terrassen. Het terras waar het huis op staat is dit jaar voor het eerst niet geploegd, het is een bloemenzee met papaver, kamille en gras.

Op de hellingen West en Oost planten we de Robinia stekken; in en op het plantgat voegen we plantenstengels en kruiden toe en de eerste dagen extra water. De komende zes weken lopen alle stekken uit, ze lijken aan te slaan, al is dat helaas nog geen garantie voor succes want de ergste hitte moet nog komen.

Ook de meegebrachte vaste planten als salie, wilde marjolein, lavendel en de artisjok lijken te aarden. De eerste week regent het flink, ook dat helpt. Met alle zaden gaat het minder goed, bijna niets komt op.

Jos̩ Miguel, de vorige eigenaar, komt de eerste week het merendeel van de boomgaarden frezen, hij is in 3 uurtjes klaar. Jos̩ wijst ons de aangrenzende gronden die hij voor de komst van de tractor met zijn paard bewerkte. Er staan oude en merendeels dode amandelen en vooral daar zijn de verschillende successie fasen tussen boomgaard en Pinusbos te herkennen. Begin vorige eeuw werd er graan verbouwd op de terrassen. We zetten onze tenten op de cirkelvormige dorsplek uit die tijd: vol op de wind Рwaar het kaf van het koren werd gescheiden. Na het graan kwamen de druiven, verspreidt over het land hebben we restanten hiervan gevonden. En als laatste werden de druivenvelden vervangen door olijven en amandelen, die er nu bijna allemaal goed bijstaan.