marjolein hillege

MAS DE LA REINA

7 renovatie van het huis

Onze Mas is zeker 100 jaar oud of misschien zelfs wel 500 jaar. In de muren kan je de verschillende uitbreidingen van het huis herkennen, en gaandeweg leren we meer over de geschiedenis van de boerderij het het land. Het merendeel van deze schuren annex woningen is op een rots gebouwd, vaak met een hoge solitaire oude Pinus ernaast. Tijdens de oogstperioden woonden de boeren met hun collega’s en familie een aantal weken in het huis; een stal voor het paard en de keuken plus open haard op de begane vloer, daarboven een vloertje voor het bed. De vorige eigenaar, José Miguel vertelde over de gouden tijd van toen: overdag werken en ‘s avonds bij elkaar eten en drinken in de verschillende huisjes die verspreid liggen in de vallei.

De Barranco de Tremps ligt op grote afstand van de dorpen waardoor de huizen waarschijnlijk nog lang in gebruik zijn gebleven, dat verklaart misschien waarom alle huizen in de vallei nog in redelijk goede staat zijn. Ons huis is een prachthuis, het staat stevig, is relatief ruim en alle maten kloppen. De vloer is wat verlaagd inmiddels, we zijn niet al te groot dus de maten van deuren en ramen e.a. blijven zoals ze nu zijn.

We hebben het huis gekocht via Victor en Ellen, zij runnen een makelaarskantoor in Maella. Via Victor hebben we ook de aannemer Alberto gevonden die met zijn team de renovatie uitvoert.
Met behulp van mijn tekeningen en de ervaring van Alberto hebben we afgelopen maanden de renovatie voorbereidt en deze is nu vol in uitvoer. De constructie, de muren, de bodem en ook de weersomstandigheden vragen om een organische aanpak die Alberto erg goed past. Stapsgewijs zijn eerst de voegen van de buitenmuren gestuct, daarna is het dak verstevigt met cement en zijn nieuwe dakpannen gelegd. Hierna zijn de gaten voor de nieuwe ramen uitgebikt.

In de zomer wordt de grote watertank ingegraven en verder gewerkt aan het interieur. De renovatie zal, zoals het er nu uit ziet, in september klaar zijn. Voor extra foto’s van de renovatie zie : https://www.flickr.com/photos/164837411@N07/albums/7215770893619608