marjolein hillege

DROOG, HEET & INTENS

10 juli 2019

Het is heel erg heet deze zomer, temperaturen rond de 40 graden zijn geen zeldzaamheid. Je ziet het water in de rivier en poelen verdampen. Het kleurenpalet dat in het voorjaar zo rijk en liefelijk was, is verschraald naar vele tinten bruin en geel.  

Ondanks deze extreme hitte leeft zeker 80% van de bomen en struiken die we in het voorjaar hebben geplant nog. Het watersysteem van de Groasisboxen lijkt goed te werken. Dankzij de enkele regenbui van deze zomer was er in de boxen zelfs meer dan genoeg water.
Het blijken niet de zwijnen en reeën te zijn die zich op de jonge aanplant storten maar de sprinkhanen en ander klein spul. Desondanks leeft ook het merendeel van de blaadjes aan de jonge stammetjes. De irissen en ook de agaven die we in het voorjaar hebben verplant, hebben zelfs nieuw blad gemaakt. Genoeg reden tot optimisme. 

Vooral de bomen die vol in de zon staan, hebben het loodje gelegd. Zoals de Paulownia’s dicht bij het huis en de Robinia’s op de westelijke helling. We hebben van pallets zonneschermen gemaakt om de enkele overlevers in de volle zon wat schaduw te bieden.

Op drie terrassen in de westelijke helling – de pinoplots – graven we komende winter zogenaamde swales, een soort greppels. Het tracé en de profielen van de swales en aangrenzende beplantingen is op tekening en in het veld wat verder uitgedacht opdat we een goede werkomschrijving voor de uitvoering in komende winter kunnen maken.

De renovatie van het huis is in de eindfase. Ramen, deuren, de houten vloer zitten er allemaal in. Het plafond tussen de balken is gestuct en geverfd waardoor de fraaie balken vol in zicht zijn. De twee nieuwe dakgoten zijn verbonden met de nieuwe ondergrondse watertank die 12 000 liter kan opvangen. Aannemer Alberto Viñals Pellicer heeft de tank al vast met water uit het dorp gevuld. Verdrogen doen we niet.