marjolein hillege

5 x 40 graden

21 juli 2022

Deze zomer rijden we het hele end om zelf water te kunnen geven aan alle bomen. Het is hard nodig, eigenlijk is het altijd nodig. De zomers zijn toenemend heet en droog, het piekt vaak een paar dagen boven de 40 graden, ondoenlijk voor iedereen. We horen van vrienden dat het een paar keer kort en krachtig geregend heeft, en dat verklaart misschien waarom eind juli de boompjes er nog redelijk goed bijstaan. Het is een paar dagen werk om alle bomen vanuit de met waterflessen opgestapelde tractor of de pick-up bus een flinke scheut water te geven.

De bomen die via verschillende slangen vanuit de vijf IBC tanks water krijgen, die handhaven zich het beste. Ze groeien minimaal maar dat ze overleven is al een prestatie.
Hierboven zie je waarom schone en ook zwarte (duurdere) tanks zoveel beter zijn. In die van ons groeien uit de verfresten en andere troep voortdurend algen en schimmels. We maken ze iedere keer schoon en gaan op zoek naar doek dat schaduw biedt.

De eucalyptus, franse esdoorn (acer monspessulanum), brem, hulsteik, aardbeiboom (arbutus enedo), vijg, wilde olijf, mastiekboom (pistacia lenticus), terpetijnboom (pistacia terebinthus), indische sering (melia azedarach/china berry), netelboom (celtis australis) en de moerbei zijn de overlevers in de Rillen Oost, dat is een van de zogenaamde G├Âtschstroken. Sommige soorten groeien zelfs, deze bomen en struiken zijn in de winter van 2020 geplant dus nu twee en half jaar oud. Wikke, luzerne en andere grassen en kruiden zijn nu verdroogd, alleen de gele toorts houdt zich staande.

Verbazingwekkend zijn de fraaie planten die welig tieren in de droge weiden, zoals de wilde peen of het vogelnestje (daucus carota) en een kogeldistel soort (echinops).

Ik realiseer me dat hier niet de winter, maar juist de zomer de tijd is van de stilstand. Overdag is het te heet om veel te ondernemen of ├╝berhaupt buiten te zijn. Dankzij de dikke muren is het in de huizen 10 graden kouder, 30 graden is heel aangenaam als het buiten 40 graden is, tenminste als je de luiken dicht laat. We schuilen van half 11 tot 6 uur ‘s avonds binnen voor de warmte. Maar de vroege ochtend en de avonden zijn fantastisch; de zachte warme die je omringt en iedere avond een nieuw wolkenballet waarin je je makkelijk verliest.