marjolein hillege

KORTE KLUSSEN

Ik ben afwisselend in Spanje en in Nederland voor een aantal weken. In Spanje werk ik vooral aan de ontwikkeling van het landgoed en in Nederland werk ik aan kortdurende projecten in mijn vakgebied. Als ontwerper, adviseur, auteur, filmmaker, fotograaf of als docent. De tijd dat ik aaneengesloten in Nederland ben, is gemiddeld zo’n 2 maanden en daarom is mijn werk vaak ingebed in en ondersteunend aan al lopende projecten en organisaties. Op deze pagina vindt u een kort overzicht van enkele werkzaamheden van afgelopen jaren.

Elzenhakhout Langbroek | Staatsbosbeheer

In totaal groeit er 175 hectare essenhakhout op de voedselrijke kleigronden rondom Overlangbroek in het Kromme Rijngebied. Dankzij de Natura 2000 bescherming en ook actief hakhoutbeheer is het een bijzonder gebied met genetisch waardevol essenhout, oorspronkelijk uit de 18e eeuw. De bossen zijn uniek in beeld en natuurwaarden. De paddenstoelen en epifytische mossen, korstmossen en de touwtjesmosgemeenschap zijn heel specifiek.  Helaas is er een schimmel die het voortbestaan van het hakhout bedreigt en mede daarom is een herziening van het beheer urgent. Staatsbosbeheer werkt aan het opstellen van het beheerplan voor de komende decennia. Als input voor dit beheer plan heb ik op verzoek en onbezoldigd op basis van een korte literatuurstudie en veldonderzoek een korte beeldende analyse gemaakt en ruimtelijke principes ontworpen.

Lanen, routes en appartementen | gemeente Utrecht

In het voorjaar van 2020 heb ik bij de gemeente Utrecht gewerkt aan het opstellen en verder uitwerken van verschillende Integrale Programma’s van Eisen. In deze IPvE’s zijn van alle sectoren zoals verkeer, milieu, cultuurhistorie etc, de huidige situatie, de eisen, voorwaarden en nieuwe programma onderdelen verzameld en op elkaar afgestemd. Dit geheel vormt de basis van het Functioneel Ontwerp, waarin al deze onderdelen op hoofdlijnen zijn uitgewerkt en ingetekend.

Ik heb gewerkt aan de IPvE’s van de herinrichting van de Europalaan Noord, de Socrateslaan, de Maliebaan, de Weerdsingel en de snelfietsroute Utrecht – Amersfoort. De IPvE’s waren zowel in afrondende fase als in de opstartfase en alles daartussen.
Ook heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van verschillende bouwplannen, verspreid over de stad. 

Advies woningbouw Hoenderik  | gemeente Bunnik

Op uitnodiging van de gemeente Bunnik heb ik advies gegeven in een raadsvergadering over de kwaliteiten en beperkingen van de Kaderstellende Nota Hoenderik en de uitwerking daarvan in een bouwplan, gesitueerd in de weilanden tussen de rivier de Kromme Rijn en de bebouwing van Bunnik. Deze open ruimte, het zicht, de beplantingen en de verbinding met de rivier zijn ruimtelijk sterk en waardevol voor de bewoners van Bunnik en de vele passanten, zoals ook in vele vele beleidsnotities van verschillende overheden en organisaties is benoemd en verbeeld. Voorgestelde bebouwing (op basis van de opgestelde kadernota) tast deze waarden onherstelbaar aan.

Toekomstvisie Amelisweerd | gemeente Utrecht

 

 

De landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen zijn in Utrecht en ver daarbuiten zeer geliefd; de nabijheid tot de stad, de toegankelijkheid, het landschapsschoon, de natuurwaarden en de rijke cultuurhistorie zijn fantastische kwaliteiten.  

In 2012 is de Toekomstvisie voor de landgoederen Amelisweerd Rhijnauwen 2011 – 2031 vastgesteld. Er zijn diverse projecten op de landgoederen voortvarend opgepakt zoals de renovatie van een groot aantal lanen en deelgebieden zoals het Engels Werk en de buitenruimte van Oud Amelisweerd en ook is het fiets en autoparkeren verbeterd. Extra aandacht is echter nodig voor natuur en landbouw, en bovendien zijn er nog openstaande en ook nieuwe klussen. Er komen grote nieuwe opgaven op de landgoederen af die voortkomen uit de toekomstige aanzienlijke groei van het inwonersaantal in Utrecht en de regio. Deze groei verhoogt de gebruiks- en gronddruk op de landgoederen. Ook spelen de landelijke opgaven zoals de afnemende natuurwaarden en biodiversiteit en de transitie van de landbouw op de landgoederen en het gebied rondom.

In opdracht van de gemeente Utrecht heb ik samen met de opdrachtgever en de betrokken ambtenaren een notitie opgestel uitgewerkt. Dit Toekomstperspectief is gemaakt op basis van een workshop, diverse interviews, beleidsvisies en de analyse van de huidige situatie, de knelpunten en kansen. Het overzicht van de actuele opgaven, de mogelijke oplossingsrichtingen en het voorstel voor het vervolg vormen de kern van de notitie. 

Korte Klussen