marjolein hillege

PLANTENBORDERS

proeftuinen

Als er een fraaie foto gemaakt moest worden, zette mijn vader mijn zusjes en mij altijd naast de tulpen in onze tuin. Daar is het begonnen, de zekerheid dat het tussen de planten goed en mooi toeven is.

In Boskoop heb ik samen met anderen verschillende tuinen en borders ontworpen en aangelegd. Sinds een paar jaar ben ik opnieuw mijn kennis en kunde, vooral in het ontwerpen van vaste planten borders, weer serieus aan het actualiseren. Via de NVLT heb ik vorig jaar een cursus beplantingen gedaan bij de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart en momenteel volg ik via mygardenschool de online cursus bij Noel Kingsbury en Piet Oudolf.

 

 

Je leert het echter het best door te doen. Ik geef mijn vrienden en familie daarom gevraagd en ongevraagd beplantingsadvies.  Het is mijn standaard verjaardagskado, ook zonder verjaardag . In al die tuinen staan mijn proefplanten. Hier kan ik zie hoe ze combineren en vooral hoe ze zich ontwikkelen gedurende de seizoenen.

 

 

Hieronder zijn foto’s en tekeningen verzameld om daarmee kwaliteiten en kenmerken te duiden die ontwerp keuzes bepalen. Als leidraad en ook om er van gedachten over te kunnen wisselen. Met al die tuineigenaren die samen één grote proeftuin beheren.

 

 

Goede plannen maken begint met goed kijken, hoe planten zich gedurende de seizoenen groeien en ontwikkelen. Welke sfeer ze oproepen, hoe ze combineren, hoe mooi ze zijn.

En bovenal ; ze kennen, is ze liefhebben.

 

Plantenborders