marjolein hillege

MAS DE LA REINA

landgoed in Aragón

In de regio Aragón, iets ten noorden van de Matarraña, tussen Tarragona en Zaragoza, ten westen van de dorpen Maella en Mazaleón, werken we  in de vallei, genaamd Barranco de Tremps, aan de herontwikkeling van 4 hectare boomgaard en een eeuwenoude Mas.
Het terrein is gelegen tussen glooiende heuvels van boomgaarden en bossen met voornamelijk pijnbomen. Vermoedelijk zijn in de valleien, in de bedding van de voormalige beken in de 19e eeuw de eerste olijfbomen geplant.

Grenzend aan deze beekvalleien zijn ook in de aanliggende heuvels de boomgaarden uitgebreid met kleine percelen begrensd door lange fraai gestapelde  muurtjes. Op de toppen van de heuvels groeien de pijnbomen.
De grondeigenaren bouwden kleine stenen schuren om tijdens de oogstperioden te kunnen overnachten. Een haard en stal voor het paard op de begane vloer en een hoger gelegen vloertje om te kunnen slapen.
Tot de jaren ’80 van vorige eeuw trokken in het najaar families enkele weken de valleien in om de amandelen en olijven te oogsten. Er was voldoende water om ook een moestuin en andere fruitbomen te laten groeien.
Na de komst van de tractor werd er niet meer overnacht in de stenen huizen. Nu zijn er geen bedrijfsopvolgers meer voor het beheer en het oogsten van de boomgaarden. Er is steeds minder water in het gebied en de zomers zijn erg warm. De grond onder de bomen wordt mede dankzij de inzet van Europese subsidies nog steeds intensief geploegd, de olijven en amandelen worden machinaal geoogst.

In de winter van 2018 hebben we de schuur en de boomgaarden van de familie Barranger overgenomen. We willen hier experimenteren met het beheer, ontwerp en de ontwikkeling van de beplantingen op het terrein met de bedoeling om de vruchtbaarheid van de grond en vooral de diversiteit van de beplantingen te verhogen.

We verwachten dat door ons werk het land gaandeweg van kleur en vorm verschiet, door de toepassing van verschillende plant- en onderhoud principes uit de permacultuur en Syntropic agroforestry. Het opvangen en vasthouden van zoveel mogelijk water, ook door nieuwe bomen, struiken en kruidne in ontwikkeling te brengen, is het eerste werk. José Barranger blijft de komende jaren betrokken bij het onderhoud van de bomen en de grond opdat we ook zijn kennis en kunde kunnen inzetten voor deze voor ontwikkeling, met meer dan genoeg ruimte en tijd voor experiment en onderzoek.

 

Het land en huis liggen diep de heuvels in, zonder enige voorzieningen en op afstand van de dorpen. De komende periode werken we samen met anderen aan de renovatie van de Mas en de aanleg van voorzieningen in en om het huis opdat we ‘off grid’ prettig kunnen wonen en werken.  En natuurlijk starten we met de aanplant van bomen.

Het is een betoverende vallei, door de stilte, de dieren, de patronen van de bomen en muren, de omkadering van de rotsen en het bos, het licht, de zon en de vergezichten en niet te vergeten de enorme pijnboom naast het huis.  Een koningin waardig, zou je kunnen zeggen.

locatie | Maella/Mazaleón, Aragón
samen met | Gé Spees, Alberto Viñals Pellicer y Jose Miguel Barranger
eigen initiatief
periode | 2018 – 2042

Mas de la Reina