marjolein hillege

GROASIS

4 waterboxen

Een Groasis waterbox is een irrigatie systeem voor één tot drie individuele zeer jonge bomen. Deze plastic box is een Nederlandse uitvinding die wordt ingezet in het beplanten van woestijnen in bijvoorbeeld in Afrika, Zuid Amerika, Azië en Spanje. Het is vrij eenvoudig om hiermee een boom te planten en deze voor 100 dagen van continue watertoevoer te voorzien: je graaft of hakt een ondiep gat gelijk aan de diameter van de groene box, daarin plant je in een nog iets dieper deel (we weten nog niet of wel of niet boren van dit plantgat het beste is) de zeer jonge boom, het liefst met een intacte penwortel. Over de boom plaats je de groene box waarvan het waterdeel met een zwarte plaat wordt afgesloten. In de box giet je vervolgens ruim 18 liter water, en in de bodem van de box zit een touwtje dat via een strak gaatje in de bodem de wortels van de boom voor zo’n 100 dagen van water voorziet. Met de bovenste witte plaat sluit je het geheel af, water dat op deze plaat valt stroomt weer het basin van de box in. Het is de bedoeling dat na een jaar de wortels van de bomen diep genoeg zijn om zelf water te vinden, dan wordt de box weer over de boom heen getild en opnieuw gebruikt.

100 boxen hebben we geplaatst. De meeste met 1 boom, enkele met 2 of 3 en ook enkele met druiven en groenten. Het zijn diverse soorten fruitbomen, noten, olijven, robinia’s, druiven, buxus, cipressen, mini-eiken en Paulownia’s. We hebben hitte- en droogte resistente soorten gezocht en ook redelijk goed gevonden. Onder andere bij Vivero Arnal in Cariñera, de Paulownia kweker in Alcañiz, de plantenzaak in Caspe en ook gewoon bij de bouwmarkt in Zaragoza. Als de bomen aanslaan, of een deel daarvan, dan verwachten we dat ze nieuwe accenten en structuren in en om de boomgaarden en de beide hellingen maken. De ene keer voegen de bomen zich in bestaande patronen, een andere keer contrasteert de groep, rij of de solitair met de huidige structuur. Eigen, in harmonie en bescheiden in beeld en sfeer, tenminste zo hebben we het bedacht en dat is wat we verwachten.

Zo’n 2000 liter water hebben we over het land gesjouwd; uit de grote tank die aannemer Alberto voor ons meebracht en het opgevangen regenwater. Iedere keer langskomend bij de watertap in Maella of Caspe namen we zo’n 200 liter in flessen en kleinere tanks mee.

De bomen in de boxen en ook de Robinia stekken vol in de grond lijken goed aan te slaan zover we dat kunnen beoordelen, het heeft hard gewaaid en het is warm geweest. Het blijft echter de komende maanden spannend of jonge bomen de extreme hitte en ook de honger van de zwijnen en reeën kunnen weerstaan.